vrijdag, september 30, 2022
Home Blog

Mijn ervaring met zonwering in Nijmegen

0

Maanden nadat onze nieuwbouwwoning in Nijmegen opgeleverd was, hadden we nog geen zonwering. We stoorden ons er niet heel erg aan, aangezien we wel mooie gordijnen opgehangen hebben. Echter merkten we door de maanden heen wel dat het in de woning op zonnige dagen heel erg warm werd, al helemaal aan de kant waar de zon op de woning staat. Om die reden gingen we toch op zoek naar een passende vorm van zonwering in Nijmegen. Vandaag deel ik in dit blogartikel hoe dit proces verliep.

Verschillende soorten zonwering

Toen we ons verder gingen verdiepen in zonwering, kwamen we er achter dat er echt ontzettend veel verschillende soorten zonwering zijn. Dat wisten we vooraf niet! Zo heeft u bijvoorbeeld de keuze uit een terrasscherm, markiezen, serrezonwering, buitenjaloezieën, screens, een uitvalscherm of een van de andere mogelijkheden. Omdat we niet wisten wat de beste optie was in onze situatie, hebben we zelf research gedaan en contact opgenomen met een aantal bedrijven die ons verder konden helpen. Uiteindelijk bleek dat rolluiken een goede oplossing zijn voor ons probleem. Daar vertellen we graag wat meer over.

Rolluiken

Rolluiken zorgen ervoor dat de kamer volledig verduisterd is, maar ook dat de kamer op de gewenste temperatuur blijft. Op deze manier besparen we veel op de energierekening, en blijft het in de zomer lekker koel op onze benedenverdieping. Wat wij het fijnste vinden aan rolluiken, is het feit dat rolluiken een multifunctioneel product zijn. Ze houden de zon goed buiten, maar leveren in de winter ook veel voordelen op. Rolluiken hebben namelijk ook een isolerende werking, wat inhoudt dat de temperatuur binnenshuis in de winter ook behaaglijk blijft. Dit scheelt enorm veel stookkosten, waar we super blij mee zijn.

Verschillende bedrijven

We hebben bij verschillende bedrijven een offerte aangevraagd en informatie ingewonnen. Uiteindelijk hadden we het prettigste gevoel bij Buitink Duiven. Wat we vooral heel erg prettig vonden, is dat we altijd heel geduldig te woord werden gestaan. We konden er altijd terecht voor advies, uiteraard onder het genot van een lekker kopje koffie. We raden zeker aan om eens een kijkje te nemen op de website.

Waarom belijnen met wegenverf?

0

De lijnen op de weg geven u houvast tijdens het deelnemen aan het verkeer. Doordat de lijnen altijd zichtbaar zijn, zijn ze een handige reminder voor de automobilist. De Belijning geeft namelijk aan welke maximale toegestane snelheid een voertuig mag rijden. Of er ingehaald mag worden of dat er nog andere soorten weggebruikers gebruik maken van de weg. Denk hierbij aan fietsers op fietspaden of voetgangers op zebrapaden. Sinds 2008 is het ministerie bezig met de nieuwe wegbelijning om de wegen handig en veilig te maken voor iedereen. Ook kan u uw bedrijf gestructureerder maken door dit soort lijnen te gebruiken.

Verschillende kleuren, verschillende boodschappen

Het aanbrengen van belijning kunt u uw bedrijf gestructureerd inrichten en het personeel of bezoekers de juiste kant uit begeleiden wanneer dit nodig is. Zo kunt u met wegenverf aangeven waar heftrucks mogen rijden en waar voetgangers mogen lopen. Zo creëert u rust en een hogere mate van veiligheid. Ook kan u verschillende aanwijzingen verwerken in de vorm van tekst. Ook kan u met een dergelijke belijning diverse gebieden aangeven. Zoals palletplaatsen, opslag voor machines en gebieden aangeven waar geen obstakels mogen worden neergezet. Hiervoor kunt u verschillende kleuren gebruiken, namelijk:

 • Blauw voor werkgebieden
 • Wit voor opslaggebieden
 • Geel voor rijpaden
 • Groen voor voetpaden
 • Rood voor afbakening van verboden gebieden

Welke ondergrond kan u belijnen?

Wellicht zou u denken dat u met wegenverf alleen lijnen kan trekken op asfalt. Maar wegenverf is geschikt voor vrijwel iedere ondergrond. Zo kan wegenverf toegepast worden op andere stenen ondergronden, maar ook op hout en metaal. Hou hierbij wel rekening met de droogtijd. Bij het aanbrengen van de belijning is het verstandig om de klok goed in de gaten te houden. Na 2 uur is de eerste laag stofdroog. Maar het droogproces is nog niet afgelopen. Controleer bij het aanbrengen het blik van de verf om een zo goed mogelijk resultaat neer te zetten.

Interesse in wegenverf?

Er zijn veel bedrijven waar u markeerverf kan kopen. Let bij het aanschaffen van de verf wel op welke ondergrond het gebruikt kan worden. En breng voor het beste resultaat meerdere lagen aan. Ook is een spray is minder effectief dan gewone verf. De kwaliteit van de verf wordt op de lange termijn pas duidelijk.

Bruiswater machine voor gefilterd, sprankelend water

0

Door meer water te drinken verbetert je conditie. Steeds meer bedrijven en organisaties realiseren zich dat door een bruiswater machine neer te zetten het drinken van meer water – en dus van minder koffie, thee en frisdrank – gestimuleerd wordt. Hiermee verbetert de productiviteit van de werknemers, omdat de hersenen beter werken en de concentratie toeneemt als je veel water drinkt. De bruiswater machine levert naast sprankelend water ook plat en gekoeld water. Lees hier meer over alle voordelen van de sodamaker, zoals het apparaat ook wel wordt genoemd.

Gezondheidsvoordelen van bruisend water uit een sodamaker

Bij voorkeur heb je acht glazen water per dag nodig. Je verliest veel vocht met je dagelijkse activiteiten en dat moet je op tijd aanvullen. Veel mensen vinden kraanwater echter niet lekker. Een bruiswater machine sluit je aan op het leidingwaternet en zorgt voor gefilterd water. Wil je geen plat water, dan kies je voor water waarin kooldioxide is opgelost en dat door de koolzuurbubbeltjes extra verfrissend is. Koolzuurhoudend water bevat geen suiker en lest de dorst net zo goed als gewoon water. Soms denken mensen dat bruiswater een uitdrogende werking heeft, maar dat klopt niet. Aangezien het water gefilterd is, is het extra schoon en gezond en is het bovendien heilzaam bij constipatie en misselijkheid.

Waterkoeler: goed voor de lijn en voor het milieu

Aan het eind van de middag voelen veel mensen op kantoor, in een zorginstelling of op school zich vermoeid. Uit studies blijkt dat ook een minimale uitdroging invloed heeft op de bloedtoevoer naar hersenen, die dan minder goed hun werk kunnen doen. Water uit een waterkoeler – of het nu plat of bruisend is – bevat geen verontreinigingen, maar lest de dorst en bevat mineralen en calcium. Mensen die graag willen afvallen of op hun gewicht willen letten, doen er goed aan om een half uurtje voor de maaltijd één of twee glazen bruisend water te drinken. Je krijgt hier namelijk een verzadigd gevoel van, zodat je bij de maaltijd wat minder eet. Door een machine voor koolzuurhoudend water neer te zetten voorkom je bovendien het gebruik van plastic flesjes die worden weggegooid. Een waterkoeler is dus ook een milieubewuste keuze.

Waterkoelers voor zakelijk en privégebruik

Gefilterd water hydrateert de gebruiker optimaal, wat de gezondheid ten goede komt. Een van de bedrijven waar je terecht kan voor bruiswater machines is Sprankle. De waterkoelers die deze onderneming levert zijn niet alleen een verantwoorde en hygiënische oplossing voor bedrijven, winkels, scholen en ziekenhuizen. Ook thuis smaakt bruiswater heel verfrissend. Probeer het zelf uit en ontdek dat je je fitter voelt als je regelmatig dit water drinkt.

Een dagelijkse maaltijdservice, hoe werkt dat precies?

0

Veel mensen hebben het idee dat een dagelijkse maaltijdservice alleen voor oudere mensen is. In de praktijk blijkt dit echter niet waar te zijn. De dagelijkse maaltijdservice, ook wel bekend als tafeltje-dek-je, wint aan populariteit. Omdat het een ideaal alternatief van zelf koken is, zijn er steeds meer mensen die gebruik maken van deze service. Hierdoor hoeft u zelf niet meer te koken en kunt u direct eten wanneer u thuis komt van uw werk. Dit bespaart veel tijd, omdat u zelf niet meer naar de supermarkt moet en hoeft te koken. Uiteraard is deze service ook voor oudere mensen die zelf niet meer in staat zijn om te koken. Verder is het ook mogelijk om koelverspakketten te bestellen. Dit zijn kant-en-klaar maaltijden bestaan uit maaltijden die koud geleverd worden. U hoeft ze alleen nog in de magnetron op te warmen en u hebt uw maaltijd gereed. Door een wisselend aanbod aan pakketten, weet u altijd zeker dat u gevarieerd eet.

Verschillend aanbod maaltijden

Het aanbod van maaltijdservices is variërend. Hierdoor weet u dat u genoeg vitaminen binnenkrijgt. Uiteraard is het logisch dat bedrijven die dit aan u leveren rekening houden met wensen, allergieën en smaken. Het is volkomen begrijpelijk dat u een allergie voor een bepaald product hebt, of dat u een bepaald product niet lekker vindt. Door het aangeven van deze wensen, worden de pakketten speciaal voor u samengesteld. Verder zijn er verschillende varianten waar u uit kunt kiezen. Uiteraard kunt u gaan voor de Hollandse pot maaltijden, die bestaan uit aardappels, groente, vlees en jus. Verder zijn er ook international maaltijden, waarbij u kunt denken aan Italiaans, Mexicaans, Aziatisch en andere seizoensgebonden gerechten. Ook wanneer u een vegetarisch dieet volgt, kan hier rekening mee gehouden worden. Een van de bedrijven die deze maaltijdpakketten levert is Gotink.

Maaltijdservice bij u in de buurt

Wanneer u gebruik maakt van een maaltijdservice, is het belangrijk dat u er een kiest die bij u in de buurt zit. Niet alleen is dit handig wanneer u vragen hebt, het is ook handig voor de levering van de producten. Zeker wanneer u gebruik maakt van een warme maaltijdservice is het belangrijk dat deze zo snel mogelijk bij u is, omdat deze anders afkoelt. Daarom is het belangrijk om voor een lokale partij te kiezen. Het is dus verstandig om eerst onderzoek te doen en te kijken naar welke bedrijven actief zijn in uw buurt. Wanneer u bijvoorbeeld in Deventer woont, is het handig om een Maaltijdservice in Deventer.

Kom helemaal tot rust door te kiezen voor een retraite weekend

0

Laten we eerlijk zijn, in ons land heerst een echte prestatiemaatschappij. Daarom kan het zomaar zo zijn dat het soms even teveel is en dat je je lichaam de tijd moet gunnen om even helemaal op te laden. Merk je bijvoorbeeld dat je sneller moe bent, minder zin hebt om je sociale contacten te onderhouden of sneller kortaf bent? Kom helemaal tot rust door te kiezen voor een retraite weekend.

Je ontvangt handige oefeningen om weer in je lijf te komen

Je ontvangt tijdens het weekend handige oefeningen om weer in je lijf te komen. Je wordt je bewust van het onbewuste en je krijgt handige inzichten om je gedrag te doorbreken. Dankzij een weekend van rust en ontspanning voel je je energieker en voel je je lichaam meer. Bij de prijs van ieder weekend zijn de overnachtingen en het eten inbegrepen.

Je leert hoe je valkuilen kunt doorbreken

Het is helemaal niet zo gek dat meer en meer mensen kiezen voor dit type weekend. Door een retraite te boeken, ben je beter in balans en je ervaart ook nog eens minder snel stress. Ook weet je beter hoe je grenzen aan kun geven en een balans kunt vinden tussen nemen en geven. Je gaat aan de slag met meditatie en oefeningen, die je vervolgens erg goed terug kunt laten komen in het dagelijkse leven.

Het weekend boek je eenvoudig en snel via Landen in je lijf

Denk je dat een retraite wel iets voor jou is? Het weekend boek je eenvoudig en snel via Landen in je lijf. Je krijgt altijd de nodige begeleiding van een coach met ruime ervaring in het vak. De retraites vinden meerdere weekenden plaats en zijn verdeeld door het hele land. Hierdoor heb je de keuze om een retraite dichtbij huis te volgen of juist verder weg van huis. Ideaal als je op zoek bent naar een neutrale plek waar je jezelf even helemaal op kunt laden.

Uw tandartspraktijk meubilair op maat gemaakt

0

Tandarts meubilair op maat gemaakt

Bij het (her)inrichten van uw tandartsenpraktijk wilt u natuurlijk zo logisch mogelijk wordt ingericht. Zo kunt u effectief te werk kan gaan in uw eigen praktijk. U wilt een unieke inrichting dat ook nog eens moet voldoen aan specifieke hygiënische normen. Standaard meubilair past in veel gevallen niet bij de huidige inrichting van uw praktijk, past niet in de beschikbare ruimte, of staat al gauw in de weg. U kunt ervoor kiezen om uw tandarts meubilair op maat laten maken.

Uitstraling op maakt gemaakte tandarts meubilair

Beeld u eens een zenuwachtige patiënt in. Deze wordt alleen maar zenuwachtiger wanneer u uw praktijk niet in orde heeft. Om goed bij de kunnen dragen aan de beleving van de patiënt doet u er goed aan om verschillende ruimtes op elkaar af te stemmen. Zo bouwt u rust en vertrouwen op bij patiënten. Dit is niet het enige voordeel.
Wat zijn de andere voordelen van op maat gemaakt tandarts meubilair?

 • U bepaalt zelf de inrichting
 • Luxe uitstraling
 • Meubels passen altijd
 • Aangepast op de regelgeving van de medische sector

Complete inrichtingen tandartspraktijken

Praktijkruimte is vaak schaars. Niet is vervelender dan een meubel waarmee u niet effectief kan werken. Of dat in de weg staat bij het uitvoeren van uw behandeling. Of misschien nog wel erger, u kan uw materiaal niet meer terugvinden. Door de meubels op maat te laten maken heeft u al deze problemen niet. U kunt het meubilair geheel naar eigen stijl een smaak inrichten. Hiermee kunt u bijvoorbeeld traykasten, dispensermeubels, behandelmeubels, balies en trollies allemaal op elkaar afstemmen. Zo kan u een complete inrichting naar eigen wens laten samenstellen voor uw tandartspraktijk.

(Her)inrichting van uw tandartspraktijk

Een fijn ingerichte werkplek is prettig voor u en uw klant. Het (her)inrichten van de praktijk vraagt veel tijd en kennis. U doet er goed aan om te kiezen voor een totaal oplossing voor uw praktijk. Dentasign.nl is een bedrijf dat uw tandarts meubilair volledig op maat maakt en heeft alle kennis in huis om van uw tandartspraktijk een prettige werkplek te maken en voor uw klant en leukere beleving

Het belang van een goede bouwplaatsinrichting

0

Een goede bouwplaatsinrichting is van groot belang voor ieder bouwproject. Een veilige en efficiënte bouwplaatsinrichting zorgt ervoor dat uw project niet vertraagd. Bij aanvang van de bouw wordt een stukje braakliggend terrein omgebouwd tot een bouwdorp, voorzien van een eigen tijdelijke structuur. Denk hierbij aan rijplaten zodat zware trucks niet vast komen te staan, een hekwerk om onbevoegden te weren en containers om materiaal in op te slaan. Afhankelijk van het type bouwproject wordt de locatie ingericht om het project zo goed mogelijk te ondersteunen. .

Onderdelen van de bouwplaatsinrichting

Wanneer de bouwopdracht is toegekend moet het perceel goed worden bestudeerd. De opdrachtgever en de coördinator kunnen beginnen met het plannen van de bouwplaats inrichting. Hierbij wordt rekening gehouden met veel facetten van het project. Bijvoorbeeld de keuze voor bouwmethoden, een berekening van de verwachte kosten en welke onderdelen van de inrichting op welk moment van het project nodig zijn. Aan welke onderdelen moet u denken bij het inrichten van een bouwplaats? De belangrijkste onderdelen op een rijtje:

 • Hekken en poorten
 • Bouwmeterkasten
 • verdeelkasten
 • Rijplaten
 • Lichtmasten
 • Aggregaten
 • Schaftwagens
 • Rijplaten
 • Watervoorziening

Niet alleen materiaal is essentieel

Het plan voor de bouwplaatsinrichting moet afgerond zijn voordat het de eerste werkzaamheden plaatsvinden. Het plan bevat een plattegrond van de bouwplaats waarop alle volgende zaken op de juiste schaal zijn afgebeeld.

  • Ligging van het perceel en bijliggende gebouwen
  • Ligging van het bouwwerk op het perceel
  • Toegang en grenzen van het terrein
  • De aan- en afvoerwegen
  • Hijs-, laad- en loslocaties
  • Leidingen voor het aansluiten van water en stroom
  • De opslagplaatsen van machines, werktuigen en materiaal
  • Alle bouwwerken en woon- en afvalcontainers
  • Steigers

Een bouwplaats bestaat dus uit veel verschillende elementen. Deze dienen allemaal goed op elkaar afgestemd te zijn om de bouw zo voorspoedig te laten verlopen. Iedere opgelopen vertraging kost veel geld en tijd om opnieuw te plannen. Een goede bouw en infrastructuur is dus van essentieel belang.

Welke voorschriften zijn er?

Uw bouwplaatsinrichting moet voldoen aan de bij wet gestelde eisen op het gebied van gezondheid, veiligheid, bruikbaarheid, installaties en milieu. Het gros van deze wetten zijn vastgelegd in het Besluit omgevingsrecht, de Arbowet en het bouwbesluit. De gemeente houdt toezicht op het nastreven van de wetten en regels op de bouwplaats. Wanneer u gaat bouwen of slopen is er een omgevingsvergunning nodig. Deze kan u aanvragen bij de gemeente. Daarbij moet een veiligheidsplan worden ingeleverd om de vergunning rond te krijgen.

Wat is private lease in Utrecht?

0

Bij private lease Utrecht koop je geen auto, maar sluit je een soort abonnement af. De auto staat wel op jouw naam, maar verzekeringen en dergelijke worden geregeld door de leasemaatschappij. Het enige dat jij als bestuurder hoeft te doen is het tanken van de brandstof. Zo kan jij zorgeloos rondrijden in een nieuwe auto zonder op te draaien voor alle bijkomende kosten. Denk jij dat het leasen van een auto wat voor jou is? Lees dan hier alle voor- en nadelen van het leasen van een auto.

De voordelen van private lease

Voor wie is private lease bedoelt? Iedereen kan een auto privé leasen. Het leasen van een auto brengt veel voordelen met zich mee. Zo heb jij eenvoudig overzicht over welke kosten jij iedere maand kwijt bent aan de auto. Het leasebedrag staat namelijk vast. Ook heb jij geen eigen geld nodig en rij jij toch een nieuwe betrouwbare auto. Het is ook de voordeligste vorm van leasen. Een leasemaatschappij koopt deze auto in bulk in, waardoor het onderhoud en het inkopen van de auto een stuk goedkoper is. Alle voordelen op een rijtje:

 • Overzicht van de kosten
 • Geen eigen geld nodig
 • Voordelige vorm voor het rijden van een nieuwe auto
 • Voor iedere doelgroep geschikt

De nadelen van private lease

Er kleven een aantal nadelen aan het private leasen van een auto. Een contractbreuk is erg duur. Kijk bij het afsluiten van een contract onder welke omstandigheden jij kan breken met het contract. Zo voorkom jij dat er extra kosten in rekening worden gebracht. Een contract wordt afgesloten met vooraf vastgestelde kilometers. Wanneer jij te weinig kilometers maakt, betaal jij voor de ongereden kilometers. Bij een overschrijding van het aantal kilometers wordt er per extra kilometer een vergoeding gerekend. Ook ben jij aansprakelijk voor de gereden schade en kan het ervoor zorgen dat jij je schadevrije jaren kwijt raakt. Ook heeft een dergelijk abonnement invloed op jouw hypotheek. Een private lease abonnement zorgt er namelijk voor dat jij minder kan lenen. Alle nadelen op een rijtje.

 • Contractbreuk is duur
 • Kostbaar bij te weinig gebruik
 • Kostbaar bij te veel gebruik
 • Eigen risico bij schade
 • Private lease heeft gevolgen voor hypotheek</>

Is private lease iets voor jou?

De populariteit van private lease groeit snel. In 2016 reden er slechts 64.000 private lease auto’s rond. Eind 2021 zijn het al zo’n 264.000 auto’s met een dergelijk contract. Het is dan ook heel aantrekkelijk om een auto te leasen. Weeg alle voor- en nadelen tegen elkaar op. Wegen de voordelen zwaarder dan de nadelen? Dan is private lease wellicht wel wat voor jou. Een bedrijf dat private lease regelt, is Garage van der Wind. Zij bieden een lease auto’s aan in samenwerking met een grote leasemaatschappij.

Wat is een metselaar?

0

Een metselaar is een vakman die blokken gebakken steen of natuursteen aan elkaar lijmt. Het lijmen van die stenen gebeurd met metselspecie. Hiermee worden de ruimtes tussen de stenen opgevuld, de grijze lijnen tussen de bakstenen. Een metselaar wordt vaak ingeschakeld bij het verbouwen of het bouwen van nieuwbouw woningen. Het metselen vraagt om kennis en ervaring, vaak ontbreekt dit bij de doe-het-zelver. Er wordt onderscheid gemaakt tussen schoon en vuil metselen. Het draait hierbij dan om de afwerking. Wanneer de muur nog afgewerkt moet worden dan wordt vuil gemetseld. Dat betekent dat de overtollige resten niet worden verwijderd, dit scheelt tijd en werkt efficiënter.

Wat doet een metselaar?

Een Metselaar uit Zaandam legt uit dat een vakman verschillende taken heeft. Vaak wordt gedacht dat een metselaar alleen maar stenen legt. Maar een metselaar heeft een uitgebreid takenpakket. Niet elke muur wordt hetzelfde aangelegd. Zo moet een metselaar kunnen begrijpen wat er op de bouwtekening staat om de muur te kunnen plaatsen en deze waar nodig aanpassen. Verder heeft een metselaar te maken met verschillende soorten stenen waarbij verschillende metseltechnieken komen kijken. Geen enkele muur is dus hetzelfde. Wat zijn de taken van een metselaar?

 • Het bekijken en waar nodig aanpassen van bouwtekeningen
 • Het mengen van metselspecie
 • Plaatsen van profielen
 • Berekenen van hoeken en lagen
 • Metselen
 • Afwerking van de voegen
 • Het op maat maken van de stenen

Wat kost een metselaar?

Een metselaar heeft een uur tarief tussen de 25 en 30 euro per uur. Vaak is de prijs afhankelijk van de klus. Het uurtarief is dan ook een indicatie. De prijs per vierkante meter komt hiermee uit op 75 tot 100 euro. Veel metselbedrijven beperken zich niet enkel tot het metselen van muurtjes. Zo doet de ondervraagde metselaar ook aan gevelreiniging in Zaandam.

Garantie en kwaliteit van het metselwerk

Een erkende metselaar is aangesloten bij de Aannemersvereniging Metselwerken, ook wel het AVM. Bij het AVM zijn voornamelijk betrouwbare metselaars aangesloten. Een bedrijf dat hierbij is aangesloten maakt kenbaar dat kwaliteit van het geleverde werk belangrijk is. Om de kwaliteit goed te houden worden er periodieke controles uitgevoerd. Een metselaar wordt getoetst op het hanteren van de algemene procedures. Daarbij wordt ook een algemene gedragscode gehanteerd. Kies voor een erkende metselaar om zeker te zijn van een goede kwaliteit metselwerk.

Legionella preventie

0

Legionella is een probleem waar vrijwel iedereen weleens van heeft gehoord. Ook professioneel gezien kan het flinke problemen veroorzaken. Professionele legionellapreventie is dan ook van groot belang. Het is eenvoudigweg het voorkomen van legionella in grondwater, oppervlaktewater en drinkwater. Je kunt namelijk vrij ziek worden van deze bacterie, met mogelijk zelfs ernstige klachten. Professionele legionallapreventie zorgt ervoor dat alle waterleidingen hygiënisch blijven. Ook voorkom je hiermee dat het aantal bacteriën in het water zal toenemen, en legionella daarmee de kans krijgt om toe te nemen. Hieronder lees je er meer over!

Wat is legionella?

We beginnen met legionella zelf, want hoewel veel mensen ervan gehoord hebben is het zeker niet algemeen bekend wat het nou precies is. Legionella is bacterie, die voorkomt in oppervlaktewater, drinkwater en grondwater. De bacterie opzich is in eerste instantie niet gevaarlijk. Wanneer deze zich echter samenkomt met waternevel en in de lucht komt, kan je deze inademen en wordt het wel gevaarlijk. Legionella gaat zich vermenigvuldigen wanneer de temperatuur van het water tussen de 20 en 50 graden wordt, of wanneer water langere tijd stilstaat. Dit is ook waarom sportclubs na de zomerstop extra voorzichtig moeten zijn. Wanneer je deze besmette neveldruppeltjes vervolgens inademt, kun je er ziek van worden. Dit gebeurd in douches, in een stoombad of bijvoorbeeld in natte koeltorens. Met legionella besmet water drinken is niet gevaarlijk. Je kan legionella ook niet overdragen of ontvangen van andere mensen. Het enige gevaarlijke zijn die kleine druppels nevel die je kan inademen.

Waarom legionellapreventie?

Je hebt al gezien wat legionellla kan betekenen. Het is belangrijk om op tijd actie te ondernemen en de mogelijke effecten van legionellla zoveel mogelijk te voorkomen. Het is daarom beter om preventief te werk te gaan, dan achter de feiten aan te lopen. Door aan legionella preventie te doen, voorkom je een verhoogd risico op de mogelijke gevolgen van een besmetting. Onder andere longontsteking en de veteranenziekte horen hierbij. Er is nog veel onbekend over legionellla, en ook veel onwetendheid over het op de juiste wijze toepassen van de vaak complexe wet- en regelgeving. Want waar moet je als beheerd, bedrijf of eigenaar van een pand nou allemaal op letten?

Een bedrijf dat is gespecialiseerd in preventie kan je hierbij helpen. Zo kan je besmettingen voorkomen. Zeker van zo’n gesprek kun je alleen maar wijzer worden, zonder dat het iets kost. Je kan dan altijd besluiten wel of niet een samenwerking aan te gaan. Het is hoe dan ook van groot belang om er aandacht aan te besteden!