Gerelateerd

vandaag92
gisteren171
deze week1116
deze maand3229

Momenteel zijn 36 gasten en geen leden online

Deze site wordt u aangeboden door

Logo KH

Wonen

Het stijgende waterpeil leidt tot zoektochten naar mogelijkheden om met het water te leven en het niet enkel te bestrijden.
Wonen op het water is in Nederland een vertrouwd fenomeen, denk maar aan de vele woonboten en arken die ons land rijk is. Deze manier van wonen ontwikkelt zich momenteel snel doordat land steeds schaarser en kostbaarder wordt in Nederland. De verstedelijking gaat door en vraagt continu om meer ruimte. Verstedelijking en waterbeheer krijgen hierdoor steeds meer met elkaar te maken. Vaste bouwgrond is erg duur en water kost niets tot weinig, zolang het nog geen bouwgrond is.
De stapeling van functies (van huisvesting en waterberging) maakt de initiatieven duurzaam vanwege efficiënt ruimtegebruik, toekomstbestendigheid en verhoogt de omgevingskwaliteit.
Verspreid over het land worden interessante experimenten uitgewerkt: paalwoningen, drijvende woningen, kassen, kantoren en parkeergarages. In Brussel werkt men aan een drijvende bioscoop. 

Op de Vinex-locatie Leidsche Rijn bij Utrecht bijvoorbeeld, zijn in 2007 de eerste drijvende woningen opgeleverd. In Leiden zijn er concrete plannen voor een drijvend kantoor en Amsterdam overweegt naast huizen op het water ook de bouw van een drijvende parkeergarage.

Technisch voorbeeld
Watergaten, een ontwerp van rondaywinkelaar architekten: De bak drukt het water weg en maakt een 'watergat'. Hiermee wordt een nieuwe ruimte gecreëerd om in te bouwen. De bak functioneert als een "eigen eiland" en bevat alle ingrediënten om het wonen op het water zo plezierig mogelijk te maken. Het is een flexibel ontwerp waardoor er veel variatie mogelijk is zodat elk eiland een eigen identiteit kan krijgen.