vandaag92
gisteren171
deze week1116
deze maand3229

Momenteel zijn 38 gasten en geen leden online

Deze site wordt u aangeboden door

Logo KH

Recreatie

altZwemmen, zeilen, vissen, surfen, kanoën, er zijn legio manieren om in, aan en op het water te genieten. Dit gebeurt dan ook volop in het waterrijke Nederland, met name tijdens warme zomers.

Daarbij heeft iedere vorm van recreatie zo zijn eigen wensen voor inrichting en gebruik van het water, en levert het vaak ook eigen problemen en knelpunten op, zoals algenbloei (waaronder blauwalg), drukte, afval, toegankelijkheid van water en gebrek aan helder water.

Belangrijke recreatievormen zijn:

 • Sportvisserij (bijna 2 miljoen beoefenaren). In vrijwel elk water in Nederland wordt wel gevist. Het overgrote deel van de sportvissers vist in zoet water. Vissers hebben uiteraard belang bij de aanwezigheid van een verscheidenheid aan vissoorten, daarnaast is de toegankelijkheid van viswater een belangrijk punt. Er zijn in Nederland ongeveer 1.000 hengelsportverenigingen die via 9 regionale hengelsportfederaties aangesloten zijn bij de landelijke vereniging Sportvisserij Nederland.
 • Watersport. Deze vorm van waterrecreatie kent een grote verscheidenheid aan vormen. De helft van de nederlanders recreëert minstens eens per jaar langs of op het water. De belangrijkste activiteiten zijn:
  • Zonnen aan het water: 24% van de nederlanders doet dit minimaal eens per jaar
  • Zwemmen: 19%
  • Toervaren: 7%
  • Zeilen: 4%
  • Roeien: 3%
  • Kanovaren:3%
  In 2005 lagen er in de Nederlandse wateren ruim 178.000 motorboten, 152.000 zeilboten en 67.000 kano’s. 
  In 2007 waren er in Nederland meer dan 1000 jachthavens: 535 commerciële jachthavens, 450 verenigingsjachthavens en 80 overheidshavens. In datzelfde jaar werden er 4200 watersportondernemingen geteld: van jachthavens tot jachtarchitect, van sloepenbouwer tot stoffeerderij en van makelaar in pleziervaartuigen tot megajachtbouwer. 
  De belangrijkste belangenbehartigers van de watersport zijn de HISWA Vereniging, het Koninklijk Nederlands Watersport Verbond (KNWV) en de Nederlandse Kanobond. 
  Onder de “kleine watersport” vallen uiteenlopende activiteiten zoals waterskiën en wakeboarden, wind- en golfsurfen, jetskiën, varen met kleine (snelle of langzame) motorboten, waterfietsen en roeien. In de meeste gevallen ondernemen mensen deze activiteiten individueel of in kleine groepen, en niet in verenigingsverband. Mede daarom is het aantal beoefenaren niet bekend.
  Jetskiërs worden vaak genoemd als belangrijke vorm van overlast (geluid en veiligheid). Ook waterskiën en varen met snelle motorboten kunnen overlast geven, maar deze zijn beperkt tot speciale waterski- en snelvaarzones.
 • Sportduiken: Er wordt veel gedoken in Nederland. Nederland herbergt een grote rijkdom onder de waterspiegel: in de Oosterschelde, op de Noordzee en in de rietkragen van de zandafgravingen buiten de stad. Voor sportduikers zijn onder ander de helderheid van het water van belang, maar ook de toegankelijkheid, mede vanwege de hoeveelheid apparatuur die men nodig heeft.
  Er zijn in Nederland ongeveer 290 duikverenigingen met in totaal zo’n 20.000 leden. De overkoepelende organisatie is het Nederlands Onderwatersport Verbond (NOB).

alt