vandaag93
gisteren171
deze week1117
deze maand3230

Momenteel zijn 39 gasten en geen leden online

Deze site wordt u aangeboden door

Logo KH

Grondwater

Neerslag die niet verdampt of afstroomt naar het oppervlaktewater voedt het grondwater. Dit gebeurt vooral in de hoger gelegen infiltratiegebieden. Het grondwater stroomt van daaruit langzaam door de bodem op weg naar lager gelegen kwelgebieden en komt daar weer naar boven. Het geheel van kwel- en infiltratiegebieden wordt een grondwatersysteem genoemd.

alt

Een grondwatersysteem kan zich over vele kilometers uitstrekken, maar ook slechts tussen perceel en sloot. Soms liggen meer grondwatersystemen boven elkaar.

In Nederland is het grondwater zoet tot op grotere diepte (soms wel honderden meters in Brabant), maar soms ook zit het zilte grondwater vrij ondiep (zoals in delen van het Westland). Grondwater wordt gebruikt voor drinkwaterproductie en voor energieopslag.

In Nederland wordt grondwater beheerd door provincies en sinds invoering van de Waterwet ook deels door waterschappen (alleen ondiep grondwater en alleen kwantiteit). Vergunningen vanaf een onttrekking van 150,000 m3 per jaar blijven bij de provincies.